» » » Colocviile Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” - Ediţia a V-a 85 de ani de lectură publică oneşteană 160 de ani de la naşterea lui Radu Rosetti


În data de 24 octombrie 2013 s-au desfăşurat în aula bibliotecii lucrările celei de a cincea ediţii a Colocviilor Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, prilejuite de o dublă aniversare  - 85 de ani de lectură publică oneşteană şi 160 de ani de la naşterea lui Radu Rosetti.

            Încă de la prima lor ediţie (18 octombrie 1996), intenţia declarată a colocviilor - valabilă şi astăzi - a avut o dublă componentă, formulată succint de directorul instituţiei din acea perioadă, dl prof. Mihai Ciobotaru: „una referitoare la cunoaşterea biografiei marilor familii de boieri moldoveni, relevarea contribuţiei lor la viaţa politică, economică şi socială a ţării şi alta la problematica atât de diversă şi mereu presantă a existenţei instituţiei bibliotecare mici şi mijlocii”.

            Actuala ediţie s-a bucurat de participarea onorantă a autorităţilor locale, reprezentate de dl viceprimar Nicolae Gnatiuc şi de membrii Consiliului Local Oneşti, Adrian Sergentu, Mihai Şova şi Alexandru Cristea, a reprezentantelor Cabinetului Parlamentar Deputat Valerian Vreme, dnele Elena Crăciun şi Luminiţa Pătrăţeanu, de cadre didactice şi directori ai unităţilor şcolare şi ai altor instituţii partenere din comunitate.
            Au fost prezenţi bibliotecari din sistemul naţional de biblioteci, foşti lucrători ai bibliotecii noastre, ca şi numeroşi reprezentanţi ai presei locale.

            O participare importantă a constituit-o prezenţa descendenţilor familiei Rosetti, strănepoţii  lui Radu Rosetti - dl Ion Varlam, politolog şi eseist şi dl ing. Ion Sturdza, sosiţi de la Bucureşti pe meleagurile natale ale Rosetteştilor, într-o instituţie care va păstra şi cultiva cu sfinţenie memoria înaintaşilor lor.

            După cuvântul de deschidere şi saluturile oficiale, s-a trecut la prima secţiune a lucrărilor, în cadrul căreia s-a prezentat un scurt istoric al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, continuatoare a primei biblioteci a satului Oneşti, cea a Societăţii Culturale „Cosânzeana”, înfiinţată  în 1928, la iniţiativa unui grup de elevi şi studenţi pasionaţi (Ion Pelin, Andrei Molnar, Cicerone Călinescu, Margareta Călinescu ş. a.), pentru ca toţi tinerii oneşteni să aibă şansa de a citi şi de a cunoaşte. Constituită la început prin donaţiile iniţiatorilor şi mai apoi ale unor importanţi oameni de cultură, cum ar fi pedagogul Grigore Tăbăcaru sau avocatul Cicerone Nechiforescu, biblioteca a continuat să se susţină financiar prin organizarea de spectacole, şezători şi baluri, în care talentul tinerilor era antrenat cu entuziasm în momente artistice gustate de întreaga comunitate. De-a lungul timpului, s-au înregistrat modificări în organizarea bibliotecii, diversificarea activităţilor adresate oneştenilor, fie ele de factură artistică (teatru, dans, intrepretare corală, lectură), fie de factură ştiinţifică şi practică (cursuri de scurtă durată pe teme de agricultură, biologie, istorie, ştiinţe naturale), ca şi organizarea ştiinţifică a fondului de carte, în paralel cu reconstituirea istoriei culturale locale şi alcătuirea colecţiilor speciale. Autoarele acestui scurt istoric de până în 2001, şef serviciu AEPC Doina Brumă şi ing. de sistem Camelia Cartaş au marcat elementele care fac din biblioteca oneşteană o prezenţă apreciată la nivel naţional, una dintre cele mai performante biblioteci municipale din ţară, al cărei nume este deseori asociat calităţii, perseverenţei şi competenţei în activitatea de specialitate.

            Sub titlul „Biblioteca oneştenilor - certitudini şi oportunităţi”, dna bibliotecară Doina Ileana Bălcănaşu a vorbit despre actualitatea activităţii noastre profesionale, despre diversitatea şi complexitatea serviciilor puse la dispoziţia utilizatorilor,  despre proiectele de succes Librăria de criză, Alege-ţi profesia!, Pledoarie pentru şah, O carte pe săptămână, Cuconet-Quilling, Navigator 50+, Paper's avatar,  Voluntarii Bibliotecii şi altele asemenea. Prin răsunetul naţional şi longevitate s-au făcut remarcate şi Concursul naţional de proză scurtă „Radu Rosetti”, ajuns la ediţia a XV-a, Concursul de Ex libris - ediţia a XVI-a, „Nocturna bibliotecii oneştene” - ediţia a III-a,  Stagiunea artistică a Academiei de muzică  „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a Filialei Piatra Neamţ, aflată în al doisprezecelea an de existenţă.

            În timpul pauzei dintre cele două secţiuni ale colocviilor, publicul a fost invitat să viziteze expoziţia documentară dedicată evenimentului, aflată încă pe holul principal al bibliotecii până la sfârşitul lunii noiembrie, prezentată de dna bibliotecară Rodica Butucaru, ca şi  standurile de carte cu vânzare aparţinând editurilor Humanitas Bucureşti şi Magic Print Oneşti. Paşii  vizitatorilor au fost însoţiţi de acordurile minirecitalului de pian susţinut de Bogdan Aurelian Nicodim.

            Secţiunea Aniversare Radu Rosetti - 160 de ani de la naştere a fost deschisă de directorul
bibliotecii, prof. Elena Șerbu, prin comunicarea „Radu Rosetti, personalitate complexă, patronul spiritual al bibliotecii publice oneştene”, care a amintit principalele repere biografice ale cărturarului moldovean al cărui nume este strâns legat de meleagurile băcăuane: Căiuţi, Pralea,  Târgu Ocna, Bacău. Prezentarea s-a referit la numeroasele studii de istorie, istorie socială, economie, genealogie, comentariile politice şi paginile de literatură publicate în volume şi în prestigioase publicaţii ale vremii. Din 1996, ca o expresie a recunoştinţei faţă de personalitatea sa complexă şi urmele adânci pe care le-a trasat în spiritualitatea românească, s-a atribuit bibliotecii oneştene numele lui  Radu Rosetti. Strănepotul patronului spiritual al bibliotecii,  politologul şi eseistul Ion Varlam a fascinat publicul prin intervenţia liberă „Boierie şi cultură: adevăruri uitate şi ascunse”, cu uimitoare trimiteri la actualitatea românească, explicabilă din perspectiva trecutului nostru istoric. 
Profesorul oneştean Bogdan Florin Romandaş de la Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci” a captat atenţia şi interesul general  cu lucrarea de cercetare istorică „Note genealogice asupra familiei lui Radu Rosetti (sec. XVII-XVIII)”. Fost director al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, dl profesor Mihai Ciobotaru, primit cu aplauze şi recunoştinţă pentru rolul său în evoluţia bibliotecii noastre, a făcut precizări în legătură cu prezenţa  Rosetteştilor la Oneşti, referindu-se în mod special la avocatul René Bogdan.

            „Colecţia Rosetti a bibliotecii oneştene” a fost tema tratată exhaustiv de dna bibliotecară Daniela-Corina Puşcaşu-Baboi, care a amintit că din Colecţia Rosetti existentă în bibliotecă fac parte, alături de volumele semnate Radu Rosetti şi Radu R. Rosetti, numeroase documente, obiecte personale şi mărturii nepreţuite pe care le-au donat cu generozitate descendenţii familiei Rosetti, invitaţi speciali ai bibliotecii la simpozioane şi colocvii.

            Dl Gheorghe Mironescu, doctorand la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, căruia i se datorează reeditarea volumului „Acţiunea politicilor ruseşti în ţările Române povestite de organele oficiale franceze” de Radu Rosetti la Editura „Demiurg” Iaşi, a semnalat această recentă apariţie, făcând totodată promisiunea de a dona în curând un număr de exemplare bibliotecii noastre.

            Pentru că genul literar în care a excelat Radu Rosetti este, fără îndoială, cel memoralistic, Amintirile sale au făcut subiectul prezentării de carte propuse de dle bibliotecare  Rodica Zaharia şi  Nicoleta Sălbatecu. Scrise la îndemnul fiicei scriitorului, Amintirile sunt structurate în trei părţi mari, publicate iniţial ca volume distincte: Ce-am auzit de la alţii, Din copilărie şi Din prima tinereţe. Astăzi, ele constituie adevărate documente istorice, descriind o lume care, la mijlocul veacului trecut, apunea, în timp ce o altă lume venea să-i ia locul.

            Începând de la ora 14:00, cea de a cincisprezecea ediţie a Concursului naţional de proză scurtă - care din anul 2003 poartă numele Radu Rosetti, ca semn de preţuire şi în memoria  acestui prestigios exponent al marii familii a Rosetteştilor - şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei festivităţi de premiere care a beneficiat de observaţiile, îndrumările şi sfaturile de creaţie literară ale preşedintelui juriului, scriitorul oneştean Gheorghe Izbăşescu, ca şi ale celorlalţi scriitori din ţară, membri ai  juriului: Dumitru Augustin Doman, Ștefan Ghilimescu, Petre Isachi, Adrian Jicu, Vasile Spiridon. Cu acest prilej a fost lansată Antologia Concursului naţional de proză scurtă „Radu Rosetti”, cuprinzând lucrările distinse cu Marele premiu şi cu Premiul I în perioada deceniului 2003-2012, volum în care apar şi nume ale tinerilor oneşteni laureaţi ai acestui concurs: Vlad Mihăilă – 2003, 2004, 2005, Diana Basoc – 2003, 2004, 2005, Cristiana Salaoru – 2006, Teodora-Ioana Irimia - 2010.

            Și pentru că orice sfârşit poartă în sine nucleul unui nou început, ziua de 24 octombrie s-a încheiat prin Concertul de percuţie susţinut de Ansamblul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca sub conducerea artistică a prof. univ. dr. Grigore Pop şi a conf. univ. drd. Alexandru Veleşcu, în deschiderea Stagiunii artistice 2013-2014, salutată cu bucurie şi prietenie de un public meloman, care a dus toată vara dorul evenimentelor muzicale de calitate pe care le-a savurat în ultimii doisprezece ani la bibliotecă.

            În aceeaşi  atmosferă sărbătorească a colocviilor, am desfăşurat o activitate programată în data de 25 octombrie în cadrul proiectului de orientare profesională „Alege-ţi profesia!”, coordonat de dna bibliotecară Doina Ileana Bălcănaşu, propunându-ne să convingem publicul – clase terminale ale Colegiului Naţional „Grigore Moisil” - de frumuseţea, atractivitatea şi modernitatea ocupaţiei de bibliotecar. Un sprijin important am avut prin prezenţa dlui deputat Valerian Vreme, care a fost direct implicat în implementarea conceptului de bibliotecă digitală în perioada cât a fost ministru al telecomunicaţiilor, prin proiectul Biblionet – lumea în biblioteca ta, care a însemnat dotarea bibliotecilor publice cu echipamente IT donate de Fundaţia Bill şi Melinda Gates  prin intermediul IREX ROMÂNIA şi totodată deschiderea unei noi perspective asupra acestei instituţii culturale tradiţionale – BIBLIOTECA.

            ... Și iată-ne ajunşi la capătul acestei reconstituiri cronologice a Colocviilor Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, ediţia a V-a, pe care mi-am luat plăcuta datorie de a o întocmi, nu numai pentru că evenimentul va rămâne un reper în memoria instituţiei noastre, ci şi pentru că am dorit să ofer cititorilor dumneavoastră şi utilizatorilor bibliotecii - cărora le dăruim zilnic o parte din dragostea noastră de carte şi de oameni - o viziune de ansamblu şi o modalitate de recuperare a „întregului”.

            Cu gândul la toţi cei care trec pragul bibliotecii, ne pregătim pentru noi evenimente, tot atâtea provocări profesionale, cum este şi Nocturna bibliotecii oneştene, ediţia a III-a, din data de 1 noiembrie 2013. Vă aşteptăm cu inimi larg deschise, veniţi cu încredere spre noi, nu vă vom dezamăgi!


                                                                         Prof. Elena Şerbu,

                                                                        Director Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply