» » » Concurs de design logo SIGLA Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” ONEŞTI

Biblioteca Municipală este prima instituţie culturală a municipiului Oneşti, existenţa acesteia datând încă de la începuturile oraşului. Ea este continuatoarea Societăţii Culturale ,,Cosânzeana”, înfiinţate în 1928, din al cărei fond s-au păstrat până astăzi 25 de volume.
            De-a lungul timpului, biblioteca şi-a îmbogăţit şi diversificat nu numai colecţiile de documente (deţinând în prezent peste 220 000 de unităţi de bibliotecă), dar şi tipurile de servicii oferite, personalul său punând  în permanenţă accentul pe satisfacerea calitativ superioară a tuturor utilizatorilor.
            În 1995 se căuta un nume pentru Biblioteca Municipală din Oneşti. Din galeria personalităţilor care au avut legătură cu spiritualitatea oneşteană, a fost ales numele lui Radu Rosetti.
             Radu Rosetti
      (14 septembrie 1853 – 12 februarie 1926)
a fost un scriitor, politician, istoric şi genealogist român. Copilăria şi tinereţea şi le-a petrecut la Căiuţi şi Pralea (lângă Oneşti), la moşia părinţilor săi.
A avut o carieră politică scurtă, fiind prefect de Roman şi Brăila, deputat în mai multe legislaturi, director general al închisorilor, director al departamentului Lucrări speciale şi istorice în Ministerul de Externe, membru pentru stabilirea frontierelor cu Ungaria. Bun povestitor, fin, ironic şi cu umor a publicat studii de  istorie, genealogie, istorie socială, comentarii politice şi pagini de literatură în volume şi prestigioase publicaţii ale vremii.
A creat „cea mai preţioasă memorialistică din literatura românească” (Eugen Lovinescu), lucrarea în trei volume intitulată „Amintiri”.

În volumul I, „Ce am auzit de la alţii, „Radu Rosetti povesteşte trecutul propriei familii, cea a Rosetteştilor, facând parte din aristocraţia  Moldovei...”  (Radu Rosetti, Ce am auzit de la alţii. Amintiri, prefaţă de Neagu Djuvara)

Recunoaşterea Rosetteştilor ca fii ai Oneştilor şi ai împrejurimilor a condus la extinderea cercetărilor referitoare la trecutul cultural al zonei. Descendenţii familiei Rosetti au răspuns tuturor invitaţiilor venite din partea bibliotecii, participând la simpozioane şi colocvii şi făcând nepreţuite donaţii de documente.
           Din 30 iunie 2001, biblioteca s-a    mutat într-un sediu nou, care prin modernitatea sa a permis desfăşurarea de activităţi complexe şi iniţierea de noi servicii competitive.
La 10 ani de la inaugurare, se conturează tot mai clar necesitatea de a avea o siglă a bibliotecii care să o reprezinte, după care să fie recunoscută cu uşurinţă în documente oficiale, afişe, mediu virtual etc.
Odată cu lansarea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului de   ex-libris 2011, cu tema „ÎN ŢARA CĂRŢILOR”, adresăm o provocare elevilor de la liceele de artă din ţară, ca şi altor specialişti, pentru realizarea unei sigle cu design profesionist, simplă dar sugestivă, a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Oneşti, o siglã demnã  de performanţele bibliotecii noastre.
Suntem convinşi cã prin împletirea tradiţiei, reprezentatã de cãtre patronul nostru spiritual, cu perspectiva unei biblioteci a mileniului III, ar putea să iasă  din vârful penelului dumneavoastră o lucrare emblematicã.
Cea mai reuşită lucrare va fi recompensată cu un premiu surpriză care va fi expediat prin poştă; în acest scop, nu uitaţi să precizaţi datele dumneavoastră de contact.
 Pentru o mai bună cunoaştere a instituţiei, vă invităm să ne vizitaţi în Oneşti, Bd.Oituz nr.13A, iar în mediul virtual ne puteţi găsi la adresele:   
www.biblionesti.blogspot.com
Vã mulţumim, dorindu-vă inspiraţie şi succes!

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply